Dlaczego warto jeść borówki?

Wraz z nadejściem lata na sklepowych półkach zaczynają pojawiać się napęczniałe ciemnofioletowe owoce borówek. Warto jednak włączyć obecność borówek w naszej diecie nie tylko sezonowo lecz na dłuższy czas ponieważ oprócz tego iż te owoce są bardzo smaczne i słodkie zawierają też właściwości które są prozdrowotne dla ludzkiego organizmu.

 

Borówki są bogatym źródłem witamin i minerałów w diecie, obfitują w witaminy takie jak: witamina A, C i E oraz duże ilości wartościowego potasu i magnezu. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów powinny często sięgać po nie osoby którym zależy na zatrzymaniu młodzieńczego wyglądu skóry przez długie lata oraz na dobry wzroku. Potwierdzono również że te właśnie owoce są naszymi sprzymierzeńcami w zachowaniu zdrowo funkcjonującego układu nerwowego na długie lata. Bogate w błonnik borówki pomagają na również w lepszym trawieniu oraz we wzmocnieniu odporności naszego organizmu. Co więcej mogą stanowić dobrą alternatywę dla słodyczy ponieważ na 100 gramów zawierają zaledwie 57 kalorii.