Ananasy towarzyszą w naszej kuchni od długiego czasu, najczęściej jemy je w sezonie letnim ale warto dołączyć je do swojego jadłospisu jako jeden ze stałych elementów nie tylko ze względu na smak ale również w profilaktyce zachowania zdrowia na długie lata.
Ananasy zawierają fitosterole są to substancje które w znaczny sposób potrafią zapobiegać rozwojom chorób sercowych. Dodatkowo ananasy wzmacniają nasz układ odpornościowy oraz oddechowy ponieważ pomagają uporać się z infekcjami. Warto wiedzieć iż gotowany lub pieczony ananas sprawdzi się przy problemie uciążliwych zaparć a naturalnie występująca w tym owocu bromelaina działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Ananasy mogą zastąpić nam również suplementy z apteki ponieważ są doskonałym źródłem szybko wchłaniających się w procesie trawiennym witamin takich jak: witamina A, C, B2, B1, B6, kwasu foliowego, cynku oraz mangamu. Warto wprowadzić ten egzotyczny owoc do naszej diety w postaci koktajlów czy dodatku do sałatek lub sporządzać z niego soki.