Jabłko jest najpopularniejszym i jednym z najczęściej spożywanych owoców w naszym kraju. Jabłka posiadają bardzo dużo zastosowań kulinarnych, nadają się jednakowo do pieczenia, gotowania, duszenia, smażenia, a także do spożywania na surowo. I to właśnie ta ostatnia forma spożycia jest najzdrowsza, ponieważ nawet najdelikatniejsza obróbka termiczna pozbawia jabłka ich drogocennych składników odżywczych. A jeżeli już o nich mowa to, co takiego kryją w sobie jabłka, co sprawia, że są takie smaczne i tak chętnie po nie sięgamy? Na słodko-kwaśny smak tych owoców z pewnością składa się kilka czynników, na pewno kwas jabłkowy, winogronowy, a także cukier. Mimo że jabłka posiadają słodki smak, są to idealne owoce dla cukrzyków, a także dla osób chcących schudnąć.
Jakie wartości odżywcze posiada jabłko
– witamina C, A, E, K, D,
– witaminy z grupy B,
– beta-karoten,
– błonnik pokarmowy — głównie pektyny,
– kwercetyna,
– kwas foliowy,
– antyoksydanty,
– mikroelementy: potas, fosfor, żelazo, wapń.
Dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym jabłka wykazują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, potrafią także chronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem wielu zewnętrznych czynników oraz wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego całego organizmu.
Zdrowotne właściwości jabłek
1. Leczenie niestrawności.
2. Hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.
3. Obniżają poziom cukru we krwi.
4. Wzmacniają układ immunologiczny.
5. Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu.
6. Chroni płuca przed szkodliwym wpływem dymu papierosowego.
7. Poprawia apetyt.
8. Oczyszczają organizm ze szkodliwych pozostałości metali ciężkich; ołowiu, rtęci, oraz śladów promieniowania.
9. Wzmacniają serce.
10. Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
11. Przeciwdziałają
12. Potrafią zmiękczać kamienie żółciowe.
Wartości odżywcze jabłko zawdzięcza naturze, która tak bogato je wyposażyła. Nie bez znaczenia jest także dojrzałość owocu, a także sposób jego przechowywania i transportu. Większość substancji chemicznych wykorzystywanych w rolnictwie, osadza się w skórce, dlatego przed spożyciem owoców zawsze powinno się je wcześniej umyć.