Komosa ryżowa (inna nazwa to quinoa), stała się popularna dopiero kilka lat temu lecz od tamtej pory zaczęła coraz częściej gościć na stołach i w jadłospisach osób starających odżywiać się w zdrowy sposób.
Dzieje się tak między innymi dlatego iż znajdują się w niej wszystkie niezbędne dla ludzkiego organizmu aminokwasy. Dania na bazie komosy ryżowej mogą być również alternatywą dla dań opartych na mięsie ponieważ aż 20% tej rośliny stanowi pełnowartościowe białko a poza tym zawiera dużą ilość wapnia które jest lepiej przyswajalne od wapnia występującego w mleku. Mogą sięgać po nią osoby uczulone na gluten ponieważ nie występuje on w jej ziarnach. Ta roślina to również wspaniałe źródło magnezu, żelaza oraz witaminy E. Komosa ryżowa jest również bogatym źródłem przeciwutleniaczy istotnych w profilaktyce zapobiegania chorobom nowotworowym. Może być również istotnym uzupełnieniem zdrowych tłuszczy w komponowaniu naszej diety ponieważ ta roślina zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.