Hummus w wersji podstawowej to gładka zblendowana papka powstała na bazie ugotowanych do miękkości ziaren ciecierzycy i tahini czyli pasty na bazie sezamu. Jego smak zależy od doboru przypraw czy dodatków z którymi jest serwowany. Jest doskonałym źródłem biał
ka w diecie ponieważ ciecierzyca jest w niego bogata. Hummus posiada duże ilości błonnika pokarmowego czyli ważnego elementu który pomaga regulować procesy trawienne w naszym organizmie jak również może przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu w organizmie. Aby przygotować hummus należy zblendować około 200g ugotowanej ciecierzycy z trzema łyżkami oliwy z oliwek, kilkoma łyżkami soku z cytryny, łyżeczką kminu, szczyptą soli, odrobiną pieprzu oraz 4 łyżkami tahini. Powstała masa to właśnie hummus, gdy masa jest zbyt zbita i ciężko ją rozsmarować możemy dodać kilka łyżeczek wody z gotowania ciecierzycy lub ze słoika. Hummus jest doskonałą bazą do eksperymentów, można przygotowywać go w różnych wersjach smakowych i podawać z warzywami lub pieczywem.