Co to jest Insulina? Insulina to hormon, który produkuje trzustka – nieduży gruczoł, który waży około 100g, znajdujący się w jamie brzusznej. Współczesna medycyna już wie, że trzustka służy do produkcji enzymów trawiennych, a niektóre jej obszary a dokładnie wyspy Langerhansa zwane również wyspami trzustkowymi – wytwarzają insulinę. Insulina to jest hormon sterujący poziomem cukru czyli glukozy we krwi.
Wzrost produkcji insuliny następuje w momencie, gdy strawione jedzenie zawierajace białka, tłuszcze i węglowodany trafia z przewodu pokarmowego do krwi. Insulina zwiększa przenikanie glukozy z krwi do komórek. Działa jak klucz do otwierania komórek. Jeśli insuliny brakuje, co się dzieje w przypadku występowania cukrzycy typu pierwszego glukoza nie wnika do ich środka. Na ten typ cukrzycy zapadają ludzie młodzi i dzieci Przyczyną jest uszodzenie komórek Beta wysp Langerhansa trzustki produkujących insulinę. Niezbedne jest podawanie insuliny.
Nie stosowanie się do zaleceń lekarza moze doprowadzić do śpiączki ketonowej, która może przyczynić się do śmierci. Podobnie gdy komórki stają się niewrażiwe na działanie insuliny co ma miejscy w cukrzycy typu drugiego glukoza pozostaje w krwioobiegu. U zdrowego człowieka poziom glukozy mierzony na czczo wynosi po między 60-100 mg w 100ml krwi, u cukrzyków poziom gukozy jest znacznie wyższy. Objawy w cukrzycy typu drugiego są takie same jak w cukrzycy typu 1, ale nie tak gwałtowne. Za cukrzycę typu drugiego (insulinoiezależną), odpowiada starzenie sie organizmu i niezdrowy tryb życia, na który skłąda się niezdrowa dieta bogata w tłuszcze i dużą ilosć cukru. Ponadto ryzyko cukrzycy typu drugiego zwiększa brak aktywności fizycznej i nadmierna tusza. Potwierdzeniem rozpoznania cukrzycy typu 2 jest pomiar glukozy we krwi. Stężenie cukru na czczonprzekracza 125 mg%.
Leczenie opiera się na spożywaniu leków przeciwcukrzycowych. Najważniejszym czynnikiem do opanowania choroby jest dieta. Ułatwia ona utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Cukrzycy typu 1 nie uda się opanować za pomocą samej diety, jednak ułatwia zapanowanie nad skokami cuku we krwi. Aby utrzymać prawidłowy poziom insuliny konieczne jest aby pacjent znał swoje zapotrzebowanie energetyczne. Lekarz lub dietetyk może wyliczyć je na podstawie aktywności fizycznej, rodzaju wykonywanej pracy, płci, kondycji fizycznej. Chorych na cukrzycę wciąż przybywa, konieczne jest zrozumienie, na czym polega cukrzyca i czemu służy insulina. Głównym zadaniem dla lekarzy, dietetyków i społeczeństwa jest profilaktyka i rozpoznawanie wczesnych symptomów choroby.