Oprócz tradycyjnych źródeł węglowodanów w diecie dobrym rozwiązaniem jest włączenie do swojego jadłospisu również kaszy jaglanej ze względu na jej korzyści zdrowotne oraz szeroki wachlarz dań które możemy z niej przyrządzić.
Warto zauważyć iż kasza jaglana jest lekko strawna a zarazem bardzo odżywcza. Kasza jaglana bogata jest w lecytynę która w naturalny sposób wspomaga naszą koncentrację oraz pamięć. Zawarte w kaszy antyoksydanty nie tylko mają działanie antynowotworowe ale również zwalczają wolne rodniki które są odpowiedzialne za starzenie się naszej skóry. Kasza jaglana może stanowić alternatywę dla osób chorych na celiakię ponieważ nie zawiera glutenu a tym samym można podawać ją bezpiecznie dziecku już po ukończeniu 5-6 miesiąca życia. Dzięki zawartości krzemionki kasza jaglana pozytywnie wpływa na kondycje włosów, skóry oraz paznokci. Krzem zapobiega tym samy odwapnianiu kości a także przyspiesza ich odbudowę po złamaniach. Kasza jaglana potrafi również wspomóc naszą odporność redukując stan zapalny błon śluzowych