Jarmuż zyskuje ostatnimi czasy na popularności, wiele osób traktuję go jednak jako ciekawostkę czy modny dodatek do sałatek. Ta niepozorna roślina zyskuje jednak wiele przy bliższym poznaniu a włączona długotrwale do naszego jadłospisu może działać prozdrowotnie na nasz organizm.
Jarmuż jest bogatym źródłem glukozynolany która znacznie obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, płuc, prostaty, piersi czy żołądka. Jarmuż to naturalne źródło wapnia, magnezu oraz witaminy K która wspomaga budowę kości poprzez wzrost jej gęstości co przyczynia się do zdrowego układu kostnego u człowieka.
Jarmuż w diecie wspomaga również nasz wzrok, to wszystko poprzez zawartość łatwo przyswajalnej luteiny, beta-karotenu oraz zeoksantyny. Kombinacja tych substancji zapobiega występowaniu zaćmy czy kurzej ślepoty. Oprócz zdrowych kości i wzroku jarmuż chroni również nasz żołądek przed wystąpieniem choroby wrzodowej i ochrania wrażliwą błonę śluzową wypełniającą nasz żołądek.W celu naturalnej suplementacji warto jest dołączyć jarmuż do naszego jadłospisu.