Witamina C jest jedną z kluczowych substancji wymaganych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, inną nazwą pod którą możemy ją znaleźć to kwas askorbinowy. Witamina C pełni ważną rolę we wzmocnieniu i utrzymaniu w dobrym stanie naszych dziąseł oraz zębów.
Oprócz tego jest kluczowym składnikiem aby nasz układ nerwowy a w ty nasza psychika i jej stabilizacja funkcjonowały prawidłowo.Witamina to ułatwia pozyskiwanie i asymilację żelaza z pożywienia który jest ważnym budulcem naszego organizmu. Witamina C jest także odpowiedzialna za zdolność do odporności przed wirusami i drobnoustrojami naszego organizmu. Witamina ta jest niezbędna do produkcji kolagenu w naszym organizmie który z kolei przyspiesza procesy gojenia się ran i oparzeń. Witamina C to również źródło przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki a w efekcie zapobiega starzeniu się skóry. Doskonałym łatwo przyswajalnym w procesie trawiennym źródłem tej witaminy jest na przykład: kapusta kiszona, natka pietruszki, czarny bez, kiwi pomidory czy truskawki.