Mydła

Są one właściwie solami alkalicznymi. Dotyczy to przede wszystkim sodu, litu, magnezu, potasu, a także wyższych kwasów tłuszczowych, które mają od dwunastu do osiemnastu atomów węgla. Warto w tym momencie wymienić takie kwasy, jak stearynowy, palmitynowy, czy też oleinowy. Związki, o których mowa, to powszechnie znane i używane na co dzień mydła. Są one związkami, które mają na celu zmniejszenie napięcia powierzchniowego na granicy faz, są to także związki powierzchniowo czynne. Będąc przy tym temacie, warto wspomnieć, że mydła pojawiły się już w starożytności. Właśnie od tego czasu służą nam jako środki nie tylko piorące, ale i myjące. Niezwykle ważny jest fakt, że mydła są wynalazkiem Fenicjan. Tak ważna właściwość mydła, jaką jest umiejętność mycia, wynika z właściwości amfifilowych. Warto wspomnieć o tym, że w wodzie tworzą one emulsję o niezwykle subtelnym charakterze. Micele cząsteczek mydła, które zaznaczają swoją obecność w wodzie w momencie zetknięcia z brudem, będącym nierozpuszczalnym w wodzie, po pewnym czasie wnikają w niego. Powodują w ten sposób tak zwane rozpuszczanie, które zachodzi przez wniknięcie cząstek tłuszczu we wnętrze miceli.