Jak obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Poziom cholesterolu we krwi można obniżyć, zmieniając swoje nawyki żywieniowe. Należy zwracać uwagę na rodzaj tłuszczu, który spożywamy. Są rodzaje tłuszczu bardzo korzystne dla serca, ale są też takie, których powinniśmy unikać.

 

Właściwie skomponowany jadłospis jest czynnikiem ograniczającym ryzyko chorób serca. ważna jest nie tylko ilość tłuszczu w naszej diecie ale także jakość tłuszczu w naszych codziennych posiłkach. Tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans spożywane w nadmiarze są odpowiedzialne za rozwój miażdżycy naczyń, co może prowadzić do choroby wieńcowej i zawału serca. Na całkowitą zawartość cholesterolu we krwi składają się m.in. cholesterol LDL i HDL.

 

Nadmiar tłuszczu we krwi LDL stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka rozwoju arteriosklerozy. Zaburzenia przemiany tłuszczowej nie dają odczuwalnych dolegliwości: stwierdzone zostają w trakcie profilaktycznych badań krwi. W niektórych przypadkach także przy odżywianiu się pokarmami wolnymi od cholesterolu w organizmie powstaje jego nadmiar. Może świadczyć to o zatruciu rozpuszczalnikiem albo braku przeciwutleniaczy (czynników chroniących przed stresem, np. witamin), ponieważ cholesterol i kwas moczowy są przeciwutleniaczami produkowanymi przez organizm. Alliina zawarta w czosnku hamuje aktywność licznych enzymów, które inaczej zwiększałyby stężenie tłuszczu we krwi. Najlepszym sposobem na obniżenie cholesterolu LDL w organizmie jest ograniczenie zawartości cholesterolu w pożywieniu. Pobieramy cholesterol przede wszystkim z artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego. Żywność roślinna prawie nie zawiera cholesterolu.

 

Do artykułów pochodzenia zwierzęcego należą między innymi mięso, ale także mleko, ser, jaja, masło, ryby. Zielona herbata zmniejsza stężenie cholesterolu LDL we krwi, a zarazem pod jej wpływem wzrasta stężenie dobrego cholesterolu HDL, Aby zachować zdrowie konieczna jest mała zawartość tłuszczu w pożywieniu i wysiłek fizyczny (jazda na rowerze, pływanie, jogging) pomagają w zmniejszeniu lub utrzymaniu na niskim poziomie zawartości cholesterolu we krwi.