Cholesterol, jak obniżyć jego poziom?

Cholesterol jest substancją tłuszczową stanowiącą jeden z czynników ryzyka chorób serca. Jednocześnie jest niezbędny do budowy komórek naszego organizmu. Służy także do produkcji hormonów oraz jest niezbędny do syntezy witaminy D w organizmie.

 

Spożywając zbyt dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłustym mięsie, wyrobach cukierniczych, maśle i wysoko tłuszczowych mięsach. Organizm jest wtedy stymulowany do produkcji dużej ilości cholesterolu. Następnie nadmiar cholesterolu przedostaje się do krwioobiegu i odkłada się w ścianach tętnic co w późniejszym czasie skutkuje powstaniem miażdżycy. Dwa podstawowe źródła cholesterolu to żywność pochodzenia zwierzęcego i wątroba w organizmie. Cholesterol krąży we krwi człowieka w postaci cząstek zbudowanych z białek i tłuszczy.

 

Dzielą się ona na dwa rodzaje: HDL (cząstki o dużej gęstości), oraz LDL (cząsteczki o małej gęstości) Ponieważ cholesterol HDL posiada ochronne działanie na ściany naczyń krwionośnych jest potocznie nazywany „dobrym cholesterolem”. Cząstki HDL łatwo przenikają do ściany naczyń i bez trudu je opuszczają zbierając po drodze nadmiar zgromadzonego tam cholesterolu. Cholesterol wchodzący w skład LDL uszkadza ściany naczyń krwionośnych jest więc potocznie zwany „złym cholesterolem”. W skutek wniknięcia tych cząstek do wnętrza naczynia krwionośnego powstają blaszki miażdżycowe i jednocześnie następuje zwężenie światła naczynia. Wpływa to na przepustowość krwi w naczyniu, jest ona dużo mniejsza a im złego cholesterolu i blaszek w danym naczyniu tym mniejsza przepustowość a nawet całkowite zamknięcie przepływu krwi przez naczynie.

 

Z czasem taki stan prowadzi do choroby wieńcowej będącej przyczyną zawału serca, i udaru mózgu – przede wszystkim przy jednoczesnym zbyt wysokim ciśnieniu krwi. Mała zawartość tłuszczu w pożywieniu i wysiłek fizyczny (pływanie, rower, bieganie) pomagają w zmniejszeniu lub utrzymaniu na niskim poziomie zawartości „złego cholesterolu” we krwi. Ponieważ żywność roślinna prawie nie zawiera cholesterolu są one wskazane w prozdrowotnym modelu żywienia sprzyjającemu obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Ponadto należy unikać cukru, słodyczy, rafinowanych mą, konserw, i produktów poddawanych intensywnej obróbce. Pomocna może okazać się również zielona herbata, której codzienne picie do każdego posiłku w ilości 200-300 mililitrów, zmniejsza stężenie poziomu LDL we krwi a zarazem pod jej wpływem jest zaobserwowany wyraźny wzrost stężenia „dobrego cholesterolu” HDL.