8 najważniejszych zaleceń żywieniowych w marskości wątroby.

1. Spożywanie lekkostrawnych posiłków.

2. Konsumpcja od 4 do 6, objętościowo małych posiłków.

3. Wyeliminowanie produktów smażonych, zastąpienie tej metody obróbki poprzez duszenie produktów, gotowanie ich w wodzie lub na parze, albo pieczenie.

4. Spożywanie adekwatnej ilości węglowodanów (300-400 g na dobę).

5. Eliminacja z diety alkoholu, ostrych przypraw, mocnej herbaty i kawy oraz wzdymających produktów (np. szparagów, grochu, fasoli).

6. Pokrycie od 30 do 50 % zapotrzebowania energetycznego w ciągu dnia poprzez spożywanie tłuszczów, takich jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy. Unikać należy smalcu, boczku i słoniny.

7. Zaopatrzenie organizmu w należyte ilości płynów (przy wodobrzuszu należy ograniczać ich podaż).

8. Należy rozszerzać dietę i wdrożyć suplementację minerałów oraz witamin, po konsultacji ze specjalistą.

Nie istnieje sposób terapii, który mógłby odwołać zmiany marskie zaistniałe w wątrobie. Można tylko zmniejszyć szybkość rozwoju schorzenia, zapobiegać oraz leczyć następstwa. W głównej mierze jedyną szansą na przeżycie osoby chorej jest przeszczep wątroby. Podczas zabiegu uszkodzoną wątrobę usuwa się i zastępuje pasującym narządem od dawcy.